kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Pożyteczne cięcie
2007/2/22 12:00:00

Łagodna zima i wczesna wiosna to czas, który powinniśmy poświęcić drzewom i krzewom rosnącym w naszych ogrodach. Właśnie w tym okresie należy przeprowadzić zabiegi mające na celu pobudzenie roślin do szybszego wzrostu czyli tzw. cięcie prześwietlające.

Drzewa i krzewy przycinamy tylko w te dni, kiedy nie ma mrozu, jest sucho i świeci słońce. Jeśli zima jest sroga i trzyma tęgi mróz, trzeba się wstrzymać z przycinaniem aż zrobi się nieco cieplej. Do cięcia używamy tylko ostrych narzędzi – zbyt tępe mogą pokaleczyć lub poszarpać tkanki drzewa czy krzewu, a to znacznie utrudnia proces gojenia. Młode pędy tniemy tuż nad pąkiem, a gałęzie w odległości około 20 cm za tzw. obrączką czyli zgrubieniem u nasady pnia. Miejsca cięcia należy posmarować preparatami chroniącymi rośliny przed chorobami.

Wiosennemu cięciu należy poddać krzewy kwitnące w drugiej połowie lata i jesienią czyli np. hortensje, róże czy tawuły oraz krzaki pigwowców, porzeczek i agrestu. Zabieg ten pobudzi rośliny do wzrostu, obfitszego kwitnienia i owocowania. Co kilka lat przeprowadzamy cięcie krzewów ozdobnych: jaśminowców, berberysów, leszczyn. Krzewy, których główną ozdobą są barwne pędy należy przycinać co roku, bo młode pędy mają najbardziej intensywne kolory. We wszystkich krzewach wycinamy pędy rosnące do środka rośliny, a także te, które są stare, chore i uszkodzone.

Strony: [1] [2] następna »


Oprac: Adrianna Buniewicz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: cięcie, drzewa, krzewy, ogród


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»