Kiedy budujemy wymarzony dom, zastanawiamy się, jak zagospodarować teren wokół niego. Jakich materiałów użyć, żeby alejki, ścieżki ogrodowe czy podjazdy wytrzymały długie lata, były funkcjonalne i pięknie podkreślały otoczenie? Wybór jest prosty - kostka brukowa.
Kostka brukowa pojawiła się na rynku polskim ok. 20 lat temu. Od tego czasu cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest trwała, ładna i łatwo ją ułożyć. Dziś jest nieodzownym elementem zagospodarowania przestrzeni wokół domów, na podjazdach czy w ogrodach. Przy wyborze kostki powinniśmy wziąć pod uwagę kilka aspektów, które będą decydować o końcowym sukcesie. Najważniejsze jest dobranie odpowiedniej grubości, wielkości, kształtu i rodzaju kostki, którą chcemy wykorzystać.
Przy zakupie kostki brukowej bardzo ważne jest odpowiednie dobranie grubości - w zależności od tego, jakie obciążenia będą na nią działały i pod kątem natężenia ruchu, jaki będzie się po niej odbywał. W miejscach, gdzie będziemy poruszali się pieszo np.: alejki w ogrodzie, najrozsądniej zastosować cieńszą, cztero- lub sześciocentymetrową kostkę brukową. Na podjeździe albo wjeździe do garażu należy ułożyć kostkę o grubości minimum 6 cm. Jeśli na naszej działce przewidujemy ruch samochodów ciężarowych, musimy wybrać kostkę grubości 8 cm lub więcej.
Wybierając wielkość kostki, musimy wziąć pod uwagę nie tylko estetykę, ale również względy praktyczne. Jeśli układamy wąską alejkę, najlepiej wybrać małą kostkę o prostym wzorze, aby uniknąć jej docinania, a tym samym niepotrzebnego marnowania materiału.
Kształt i rodzaj kostki dobieramy biorąc pod uwagę nasze upodobania i przeznaczenie powierzchni, na której kostka ma być ułożona. Możemy wybrać kostkę nawiązującą kształtem do klasycznych bruków, kostkę płukaną czyli imitującą naturalny kamień lub kostkę melanż zainspirowaną barwami natury.
Podłoże, na którym będziemy układali kostkę, musi być odpowiednio przygotowane. Najpierw musimy wykonać korytowanie czyli usunąć wierzchnią warstwę gruntu, następnie przeprowadzamy niwelację, czyli wyrównujemy dno wykopu. Podłoże powinno być również odpowiednio zagęszczone - ubite oraz ukształtowane.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »